Пошук



Останні новини

GENIUS Olympiad

Здорове харчування

ВІТАЄМО НАШИХ ПЕР...

ВІТАЄМО! ВІТАЄМО!...

ВІТАЄМО! ВІТАЄМО!...

ВІТАЄМО! ВІТАЄМО!...

ВІТАЄМО! ВІТАЄМО!...

ВІТАЄМО! ВІТАЄМО!...

ВІТАЄМО! ВІТАЄМО!...

ВІТАЄМО! ВІТАЄМО!...

ВІТАЄМО! ВІТАЄМО!...

День народження Л...

Вшанування пам'я...

Міжнародний день ...

День безпечного І...

Канал ліцею

Опитування

Оцініть сайт

      
12
11
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1

Адреса

07201
Київська область,
смт Іванків,
вул. Ярова, 6
ibiloxvost@ukr.net
Тел.: 045-915-14-05
На карті

Написати директору

QR code

Copyright

Використання матеріалів та статей сайту для публікації на інших ресурсах лише з дозволу адміністрації ліцею. При використанні наших матеріалів обов'язково вказуйте джерелом lyceum.net.ua

Всі права застережено
© 2009-2023

Правила вступу 2017 року: все, що треба знати абітурієнту


Категорія: Зовнішнє незалежне оцінювання

 

 

Реєстрація, кількість спеціальностей, рейтингові списки, обрахунок конкурсного бала, дати і таблиці

Міносвіти затверджено Наказ про умови прийому на навчання до вищих навчальних закладів України в 2017 році. З’ясовуємо, що залишилося без змін, що змінено, яким моментам слід приділити окрему увагу і взагалі: як вступити до вищого навчального закладу.

Фінансування навчання

Будь-хто має право отримати освіту за державний кошт. Що для цього вимагається від абітурієнта? Він має пройти конкурсний відбір на певну спеціальність і отримати бюджетне місце, причому скористатися цією можливістю він може лише раз. Якщо виникне потреба отримати ще одну освіту або навчатися паралельно на іншій спеціальності, людина вже не зможе претендувати на державні кошти, це навчання треба оплачувати грошима фізичних чи юридичних осіб.

Якщо людина вивчилася на бакалавра за кошти держбюджету і вступає на магістра, навчатися можна лише за контрактом. Місце держзамовлення в магістратурі можна отримати лише якщо раніше людина не навчалася за бюджетні кошти.

Можливість навчатися за бюджетні кошти дається лише один раз

Винятком є ситуація, якщо працювати за першою спеціальністю стало неможливо з певних причин, найчастіше – за станом здоров’я. Тоді, з висновком медичної експертизи, можна отримати ще одну вищу освіту за державні кошти. Якщо ж студент полишив навчання у виші, куди він вступив на місце держзамовлення, то він може вступити вдруге знову з умовою навчання за державні кошти. Але в такому разі доведеться відшкодувати фінанси, витрачені на його навчання за першою спеціальністю. Розмір суми визначається за «Порядком відшкодування коштів державного або місцевого бюджету, витрачених на оплату послуг з підготовки фахівців».

Безкоштовно навчатися за другою спеціальністю можна і тоді, коли абітурієнт має направлення на навчання, видане державним замовником, що потребує фахівця цього профілю.

Правила вступу 2017 року: все, що треба знати абітурієнту

Порядок реєстрації

Для загалу абітурієнтів реєстрація і конкурсний відбір пройдуть в онлайн-форматі. Особисто подають документи в паперовій формі вступники з пільгових категорій (особи з інвалідністю, з зони АТО тощо), а також ті, в кого є розбіжності в документах (приміром, вказане різне прізвище в посвідченні особи та сертифікаті ЗНО).

Для участі у вступній кампанії слід зареєструватися з 12 до 26 липня включно у Єдиній державній електронній базі з питань освіти за електронною адресою http://ez.osvitavsim.org.ua. Увага: сайт почне роботу 29 червня 2017 року.

Що треба зробити, щоб зареєструватися? Для початку слід створити свій Особистий кабінет.

Вписати:

  • email;
  • номер, пін-код та рік отримання сертифіката ЗНО;
  • серію та номер шкільного атестата;
  • середній бал додатка до шкільного атестата – середнє арифметичне річних оцінок з обов’язкових предметів (інваріантна складова навчального плану), та оцінок за ДПА (див. Додаток 3 до статті), при цьому оцінки за 5-бальною шкалою враховуються так: 3 відповідає 6, 4 відповідає 9, 5 відповідає 12, а якщо цього додатка немає, його середній бал вважається рівним 2.

Завантажити:

  • скановану копію або фотокопію додатка до документа про повну загальну середню освіту;
  • фото – формат стандартний для фото на документи, 3х4 см.

В Особистому кабінеті слід внести особисту інформацію: стать, громадянство, номери телефонів із зазначенням телефонних кодів.

Якщо подається паперова заява, до неї слід додати:

  • копію документа, що посвідчує особу та громадянство;
  • копію свідоцтва про народження – для осіб, які за віком не мають паспорта;
  • копію документа державного зразка про раніше здобутий освітній (освітньо-кваліфікаційний) рівень, на основі якого здійснюється вступ, і копія додатку до нього;
  • копію сертифіката (сертифікатів) ЗНО;
  • чотири кольорові фотокартки розміром 3 х 4 см.

Обов’язково слід мати оригінали документів. Приймальна комісія завірить копію за оригіналом і поверне його, а копія залишиться в комісії.

Протягом 3 днів приймальні комісії вишів розглядають заяви і допускають чи не допускають до конкурсу. При цьому в разі недопуску абітурієнт отримує докладне пояснення причин, може їх виправити і оформити заяву знову з тією ж пріоритетністю, як і скасована.

Правила вступу 2017 року: все, що треба знати абітурієнту

Конкурсний бал

Вступ до вишу відбувається на конкурсних засадах, при цьому основним чинником для визначення позиції вступника є його конкурсний бал. Його обраховують за формулою:

КБ = К1*П1 + К2*П2 + К3*П3 + К4*А + К5*ОУ

  • КБ – конкурсний бал
  • К1, 2, 3, 4, 5 – коефіцієнти, на які слід множити показник
  • П1, 2 – бали за сертифікати ЗНО (або вступні іспити), П1 – за сертифікат першого предмету, П2 – другого, при цьому першим предметом іде українська мова та література, другим – математика, історія України або біологія (для вишів медичного, фармацевтичного та ветеринарного спрямувань)
  • П3 – оцінка за третій предмет ЗНО, вступний іспит або творчий конкурс, для випускників шкіл з навчанням мовою нацменшини або вивченням цих мов (болгарська, кримськотатарська, молдовська, новогрецька, польська, російська, румунська, словацька, угорська) третім предметом може бути ця мова
  • А – середній бал шкільного атестата, переведений у шкалу 100-200 балів (див. Додаток 3 до статті)
  • ОУ – бал за особливі успіхи, успішне закінчення підготовчих курсів вишу, якщо йдеться про спеціальності, особливо підтримувані Міносвіти (див. Додаток 2 до статті)

Вагові коефіцієнти К1, 2, 3, 4, 5 встановлюються самим вищим навчальним закладом: що важливіший предмет для цієї спеціальності, то вищий коефіцієнт йому призначається. При цьому діють обмеження:

  • коефіцієнт за предмет ЗНО має бути не меншим 0,2;
  • коефіцієнт за творчий конкурс не може перевищувати 0,25 (0,5 для спеціальностей з галузей «Культура і мистецтво» та «Архітектура та містобудування»);
  • коефіцієнт за шкільний атестат має бути не більшим 0,1;
  • коефіцієнт за особливі успіхи не може перевищувати 0,05;
  • сума всіх коефіцієнтів для кожної спеціальності завжди дорівнює 1.

Додаткові бали отримують призери Олімпіад, члени Малої академіх наук.

Остаточно конкурсний бал множиться (балансується) на регіональний (РК), галузевий (ГК), сільський (СК) та першочерговий (ПЧК) коефіцієнти таким чином:

  • РК дорівнює 1,00 для вишів у Києві, 1,01 – у містах Дніпро, Львів, Одеса та Харків, 1,03 – для міст Донецької та Луганської областей, переміщених вищих навчальних закладів, 1,02 – в решті випадків;
  • ГК дорівнює 1,03, якщо заяву з найвищою пріоритетністю подано на окремі спеціальності, які особливо підтримує Міносвіти (див. Додаток 2 до статті);
  • СК дорівнює 1,02 для осіб, які зареєстровані та здобули шкільну освіту в селах;
  • ПЧК дорівнює 1,10 для осіб, які мають право на першочергове зарахування до вищих медичних і педагогічних навчальних закладів, та 1,00 в решті випадків.

Якщо після балансування, додавання балів за Олімпіади конкурсний бал перевищує 200, то він все одно встановлюється на рівні 200, це максимальне значення цього балу.

Конкурсний відбір

2017 року кількість заяв, які випускник може подати, скорочено. 2016-го максимальна кількість заяв була 15, 2017-го можна подати не більше 9 заяв на не більше 4 спеціальностей. Йдеться саме про бюджетну форму навчання, кількість заяв на контракт не обмежується.

Формуючи заяву, слід обрати:

  • претендую на участь у конкурсі на місця державного та регіонального замовлення і на участь в конкурсі на місця за кошти фізичних та юридичних осіб, у випадку неотримання рекомендації за цією конкурсною пропозицією за державним або регіональним замовленням;
  • претендую на участь в конкурсі виключно на місця державного та регіонального замовлення;
  • претендую на участь в конкурсі виключно на місця за кошти фізичних та юридичних осіб.

Для участі в конкурсі на бюджет кожній заяві слід надати пріоритетність, за якою 1 – це найвища пріоритетність, 2 – наступна і так далі. Якщо заяв 9, то 9 означатиме найнижчу пріоритетність. Електронна система аналізуватиме кожну заяву, починаючи з першою. Якщо за нею абітурієнт проходить конкурс, тобто його конкурсний бал дозволяє зайняти одне з бюджетних місць, то він отримує за нею рекомендацію на навчання, а решта заяв анулюються. Якщо конкурсний бал замалий для потрапляння на бюджет за цією спеціальністю, система аналізує заяву з пріоритетністю 2 – і так далі.

Після оформлення заяв пріоритетність не можна змінювати. Якщо ж абітурієнт претендує на різні форми навчання, він має оформити окремі заяви.

Після завершення оформлення починається відбір і формування рейтингових списків за спеціальностями. Рейтинговий список вступників формується за категоріями в такій послідовності:

  • вступники, які мають право на зарахування за результатами співбесіди (тільки на основі повної загальної середньої освіти);
  • вступники, які мають право на зарахування за пільгами (тільки на основі повної загальної середньої освіти);
  • вступники, які мають право на зарахування на загальних умовах.

Після оформлення заяв пріоритетність не можна змінювати

Офіційним повідомленням про надання рекомендацій до зарахування вважається оприлюднення відповідного рішення на стендах приймальних комісій вищих навчальних закладів. Також рекомендація до зарахування розміщується на офіційному сайті вишу, а також відображається у кабінеті вступника в Єдиній базі.

Після отримання рекомендації на навчання абітурієнт має ознайомитися на сайті закладу чи з’ясувати в приймальної комісії, які саме документи слід подати, і подати їх особисто до навчального закладу не пізніше 5 серпня.

Приймальна комісія може скасувати рекомендацію, якщо з’ясує порушення вступником правил вступу. Якщо студент без поважних причин не приступив до занять протягом 10 календарних днів від початку, його буде відраховано.

Переведення на вакантні місця державного замовлення

Якщо вищий навчальний заклад не набрав стільки студентів, скільки місць держзамовлення йому виділено, він може переводити на ці місця тих, хто отримав рекомендацію для навчання за контрактом. Але правом переведення на місця держзамовлення не може скористатися той, хто отримав пропозицію на інше місце держзамовлення, але з якоїсь причини відмовився. В такому разі можливості вступити на бюджет на іншу спеціальність в абітурієнта не буде.

Переведення на вакантні місця державного замовлення вступників, які зараховані на навчання за кошти фізичних або юридичних осіб, відбувається в такій послідовності:

  • особи, які мають спеціальні права на здобуття вищої освіти за державним замовленням та за рахунок цільових пільгових державних кредитів;
  • особи, які мають спеціальні права на здобуття вищої освіти за державним замовленням та за рахунок цільових пільгових державних кредитів, при цьому отриманий ними конкурсний бал менший від мінімального для цієї спеціальності не більше ніж на 10 балів (і на 20 балів для спеціальностей, особливо підтримуваних Міносвіти (див. Додаток 2 до статті);
  • особи, які мають спеціальні права на здобуття вищої освіти за державним замовленням та за рахунок цільових пільгових державних кредитів, при цьому отриманий ними конкурсний бал менший від мінімального для цієї спеціальності не більше ніж на 10 балів – лише для спеціальностей, особливо підтримуваних Міносвіти (див. Додаток 2 до статті);
  • решта осіб, які не отримали право на місця за державним замовленням.

Виш може провести додатковий конкурсний відбір серед тих, хто претендував на це місце. Якщо таких немає, можна зараховувати вступників, що подавалися на інші спеціальності цього вишу, якщо конкурсні предмети цих спеціальностей збігаються. Додатковий конкурсний відбір проводиться до 15 вересня, накази про зарахування за ним подаються до Єдиної бази до 18:00 19 вересня.

Корисні додатки

Додаток 1. Дати вступної кампанії 2017 року

Дія

Дата

реєстрація електронних кабінетів вступників, завантаження додатків до документів про повну загальну середню освіту

починається 29 червня і закінчується о 18:00 25 липня

прийом заяв та документів, крім військових вищих навчальних закладів

Починається 12 липня і закінчується

  • о 18:00 20 липня для осіб, які вступають на основі співбесіди, вступних іспитів або творчих конкурсів
  • о 18:00 26 липня для осіб, які вступають на підставі сертифікатів ЗНО

творчі конкурси

з 17 до 26 липня включно

вступні іспити

з 21 до 26 липня включно

співбесіди

з 21 до 23 липня включно

оприлюднення рейтингового списку вступників із зазначенням рекомендованих до зарахування

не пізніше 12:00 1 серпня

подання вступниками оригіналів документів до вишів

не пізніше 12:00 5 серпня

зарахування вступників

  • за державним чи регіональним замовленням не пізніше 12:00 7 серпня
  • за рахунок цільових пільгових державних кредитів, за кошти фізичних та юридичних осіб не пізніше 30 вересня

переведення на вакантні місця державного, регіонального замовлення, за рахунок цільових пільгових державних кредитів осіб, які зараховані на навчання за кошти фізичних або юридичних осіб

не пізніше 18 серпня

 

Додаток 2. Перелік спеціальностей, особливо підтримуваних Міносвіти

Шифр галузі

Галузь знань

Код спеціальності

Найменування спеціальності

01

Освіта

014

Середня освіта (за основними предметними спеціалізаціями: 014.04-014.10)

015

Професійна освіта (за спеціалізаціями: 015.01-015.04, 015.06-015.15, 015.17, 015.18, 015.20-015.22)

09

Біологія

091

Біологія

10

Природничі науки

101

Екологія

102

Хімія

103

Науки про Землю*

104

Фізика та астрономія

105

Прикладна фізика та наноматеріали

11

Математика та статистика

111

Математика

112

Статистика

12

Інформаційні технології

124

Системний аналіз

13

Механічна

інженерія

131

Прикладна механіка

132

Матеріалознавство

133

Галузеве машинобудування

134

Авіаційна та ракетно-космічна техніка

135

Суднобудування

136

Металургія

14

Електрична інженерія

141

Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка

142

Енергетичне машинобудування

143

Атомна енергетика

144

Теплоенергетика

145

Гідроенергетика

15

Автоматизація та приладобудування

151

Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології

152

Метрологія та інформаційно-вимірювальна техніка

153

Мікро- та наносистемна техніка

16

Хімічна та біоінженерія

161

Хімічні технології та інженерія

162

Біотехнології та біоінженерія

163

Біомедична інженерія

17

Електроніка та телекомунікації

171

Електроніка

172

Телекомунікації та радіотехніка

173

Авіоніка

18

Виробництво та технології

181

Харчові технології

182

Технології легкої промисловості

183

Технології захисту навколишнього середовища

184

Гірництво

185

Нафтогазова інженерія та технології

186

Видавництво та поліграфія

19

Архітектура та будівництво

192

Будівництво та цивільна інженерія

193

Геодезія та землеустрій

20

Аграрні науки та продовольство

201

Агрономія

202

Захист і карантин рослин

203

Садівництво та виноградарство

204

Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва

205

Лісове господарство

206

Садово-паркове господарство

207

Водні біоресурси та аквакультура

208

Агроінженерія

25

Воєнні науки, національна безпека, безпека державного кордону

251

Державна безпека

252

Безпека державного кордону

253

Військове управління (за видами збройних сил)

254

Забезпечення військ (сил)

255

Озброєння та військова техніка

26

Цивільна безпека

261

Пожежна безпека

263

Цивільна безпека

27

Транспорт

271

Річковий та морський транспорт

272

Авіаційний транспорт

273

Залізничний транспорт

274

Автомобільний транспорт

275

Транспортні технології (за видами)

 

Додаток 3. Таблиця переведення середнього бала документа про повну загальну середню освіту, обрахованого за 12-бальною шкалою, в шкалу 100‑200

1

100

 

3

110

 

5

130

 

7

150

 

9

170

 

11

190

1,1

100

 

3,1

111

 

5,1

131

 

7,1

151

 

9,1

171

 

11,1

191

1,2

100

 

3,2

112

 

5,2

132

 

7,2

152

 

9,2

172

 

11,2

192

1,3

100

 

3,3

113

 

5,3

133

 

7,3

153

 

9,3

173

 

11,3

193

1,4

100

 

3,4

114

 

5,4

134

 

7,4

154

 

9,4

174

 

11,4

194

1,5

100

 

3,5

115

 

5,5

135

 

7,5

155

 

9,5

175

 

11,5

195

1,6

100

 

3,6

116

 

5,6

136

 

7,6

156

 

9,6

176

 

11,6

196

1,7

100

 

3,7

117

 

5,7

137

 

7,7

157

 

9,7

177

 

11,7

197

1,8

100

 

3,8

118

 

5,8

138

 

7,8

158

 

9,8

178

 

11,8

198

1,9

100

 

3,9

119

 

5,9

139

 

7,9

159

 

9,9

179

 

11,9

199

2

100

 

4

120

 

6

140

 

8

160

 

10

180

 

12

200

2,1

101

 

4,1

121

 

6,1

141

 

8,1

161

 

10,1

181

 

 

 

2,2

102

 

4,2

122

 

6,2

142

 

8,2

162

 

10,2

182

 

 

 

2,3

103

 

4,3

123

 

6,3

143

 

8,3

163

 

10,3

183

 

 

 

2,4

104

 

4,4

124

 

6,4

144

 

8,4

164

 

10,4

184

 

 

 

2,5

105

 

4,5

125

 

6,5

145

 

8,5

165

 

10,5

185

 

 

 

2,6

106

 

4,6

126

 

6,6

146

 

8,6

166

 

10,6

186

 

 

 

2,7

107

 

4,7

127

 

6,7

147

 

8,7

167

 

10,7

187

 

 

 

2,8

108

 

4,8

128

 

6,8

148

 

8,8

168

 

10,8

188

 

 

 

2,9

109

 

4,9

129

 

6,9

149

 

8,9

169

 

10,9

189

 

 

 





 (голосів: 2)
| 02.12.2016 | Переглядів: 1384 | Коментарів: 0

Додавання коментаря


Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Код:
Включіть це зображення для відображення коду безпеки
оновити, якщо не видно коду
Введіть код: